duminică, 7 iunie 2015

Carbonul, element chimic

In acest blog va voi vorbi despre CARBON, importanta si utilizarile acestuia.
Sa incepem cu definitia efectiva a acestuia.
Carbonul este un element chimic din tabelul periodic care are simbolul C și numărul atomic 6.Carbonul este un element remarcabil din mai multe motive. Printre formele sale diferite se numără una dintre cele mai moi (grafit) și una dintre cele mai dure (diamant) dintre substanțele cunoscute. Mai mult, are o capacitate deosebită de a forma legături chimice cu alți atomi mici, incluzând atomii de carbon, iar mărimea sa îl face capabil de a forma legături multiple. Datorită acestor proprietăți, carbonul poate forma aproape zece milioane de compuși chimici diferiți. Compușii de carbon reprezintă baza vieții pe Pământ și ciclul carbon-azot produce o parte din energia radiată de Soare și de alte stele. În plus, carbonul are cele mai înalte puncte de topire/sublimare dintre toate elementele. La presiunea atmosferică nu are punct de topire deoarece punctul său triplu este la 10 MPa (100 bar), deci sublimează la peste 4000 K. Astfel, el rămâne solid la temperaturi mai înalte decât cele mai mari puncte de topire ale metalelor, precum wolframul sau reniul, indiferent de forma sa alotropică.
Carbonul nu a fost creat în timpul Big Bang-ului, deoarece are nevoie de producerea unei coliziuni triple de particule alfa (nuclee de heliu). Universul s-a extins inițial și apoi s-a răcit prea repede pentru ca acest lucru să fie posibil. Oricum, este produs în interiorul stelelor în ramura orizontală, unde un nucleu de heliu este transformat în carbon prin procesul triplu-alfa. A fost de asemenea creat în stări multi-atomice(wikipedia.com).
Asa cum ati citit si mai sus, carbonul este un element folosit atat pentru activitatile adolescentilor din secolul 21, cat si pentru cauze mai nobile, atat de bine cunoscutele diamante.
Carbonul este unul din cele mai intalnite elemente de pe Terra, aparand mai mult in combinatii cu oxigenul si alte elemente din sistemul periodic.
Cam asta a fost pentru inceput,sper ca v-a placut.Eu am fost Vlad!
In imaginile urmatoare aveti cateva din structurile carbonului.

6 comentarii:

  1. Vlad, imi poti spune si mie care este relatia dintre scara Kelvin si scara Celsius?

    RăspundețiȘtergere
  2. Apreciez toata munca ta, blogul tau este foarte diferit de al meu si te sustin in continuare

    RăspundețiȘtergere
  3. Apreciez toata munca ta, blogul tau este foarte diferit de al meu si te sustin in continuare

    RăspundețiȘtergere
  4. Viorica, relatia este T(k)=273+t(grade celsius)
    Doino, tu esti cea mai buna in bloguri!

    RăspundețiȘtergere
  5. Este un documentar foarte interesant care merita citit.

    RăspundețiȘtergere